Tillsammans klarar vi detta!

Vi fick ett trevligt mail frÄn KÀvlinge Kommun idag. Tillsammans klarar vi detta!

”Insatser för att underlĂ€tta för företagen i KĂ€vlinge kommun

Det rÄder osÀkerhet och oro kring hur coronapandemin kommer att pÄverka nÀringslivet. Nu sÀtter KÀvlinge kommun in flera insatser för att stötta och underlÀtta för vÄra lokala företagare ekonomiskt.
Det Àr viktigt för kommunen att vÀrna om det lokala nÀringslivet som Àr grunden till att skapa jobb, lokal tillvÀxt och hÄllbar samhÀllsutveckling.

– Vi ser ett akut försvĂ„rat ekonomiskt lĂ€ge för smĂ„ och medelstora företag pĂ„ grund av minskad orderingĂ„ng, avbokningar, instĂ€llda event, tillbakadragna uppdrag, ja listan kan göras lĂ„ng. I dagslĂ€get vet vi inte Ă€n hur följderna av coronapandemin kommer pĂ„verka vĂ„ra företagare, men de befinner sig i en orolig och osĂ€ker situation. DĂ€rför sĂ€tter vi in flera insatser för att underlĂ€tta de smĂ„ företagens betalningsförmĂ„ga pĂ„ kort sikt. Vi ger företagaren möjlighet till anstĂ„nd för kostnader för kommunala avgifter under denna oroliga tid för att öka deras chanser till överlevnad, sĂ€ger Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande.

KÀvlinge kommun har beslutat om följande insatser:
SenarelÀgger planerade debiteringar av Ärliga kontrollavgifter avseende livsmedel till efter sommaren, istÀllet för debitering i mars.

Snabbare hantering av serverings- och alkoholtillstÄnd.

Skjuter upp tillsynsbesök som inte Àr nödvÀndiga för att istÀllet kunna prioritera verksamhetskritiska tillstÄnds- och tillsynsÀrenden.

Kortar ned betaltiden till kommunens leverantörer sÄ lÄngt det Àr möjligt, för att pÄ sÄ sÀtt bidra till att stÀrka de smÄ företagens likviditet. Kommunen kommer medge tio dagars betalningstid för smÄföretag.

Ingen avgift för uteserveringar och torghandel under Är 2020.

I samverkan med KÀvlinge Furulund Samverkan (KFS) och Handelsplats Center Syd (HPCS) erbjuder nÀringslivsenheten rÄd och stödsamtal pÄ EC KÀvlinge och Handelsplatskontoret i Löddeköpinge till vÄra lokala företagare.

Dialog pÄgÄr med Sysav avseende avgift för sophantering till nÀringsidkare.

KKB Fastigheter AB erbjuder lokalhyresgÀster att förskottsbetalning av hyran kan ske mÄnadsvis istÀllet för kvartalsvis, de Àr öppna för temporÀra hyresrabatter och kortar ned betaltiden till bolagets leverantörer för att stÀrka de lokala företagens likviditet.

Insatser för företag/organisationer som begÀr anstÄnd:
Möjlighet att förlÀnga betalningstiden pÄ fakturor och avgifter inom vatten och avlopp samt tillstÄnd och tillsyn med max 90 dagar, utan extra avgifter eller dröjsmÄlsrÀnta.
Denna insats gÀller för debiteringar frÄn och med mars mÄnad. Fordringar som uppstÄtt innan mars mÄnad regleras inte av denna insats. För att begÀra anstÄnd mejla till fakturasupport@kavlinge.se. Ange organisationsnummer, företagsnamn och fakturanummer pÄ den faktura det gÀller.
Vi tar upp en dialog om pÄgÄende lov- tillstÄnds- och tillsynsÀrenden för att eventuell pausa eller avbryta Àrenden.

Hur bedömer företagen i KÀvlinge kommun pÄverkan av coronapanedmin?
För att snabbt fÄ en uppfattning om hur företagare bedömer hur de pÄverkas av pandemin skickades en digital enkÀt till företagen i kommunens företagsregister som har anmÀlt sin e-postadress, cirka 1000 företag. Under 48 timmar inkom 260 svar. Ca 60% uppger att man Àr berörd redan idag och över 80% menar att ekonomin i verksamheten kommer bli berörd.

Kommunen gĂ„r just nu igenom alla inkomna svar pĂ„ vad företagen behöver hjĂ€lp med. Detta för att ta reda pĂ„ om kommunen kan göra ytterligare Ă„tgĂ€rder för att underlĂ€tta för nĂ€ringslivet.”

Dela inlÀgget, vÀlj plattform!

Facebook
Twitter
LinkedIn